Det er blevet julefrokosttid.
Måske skal du til stor firmajulefrokost, hvor man lader en restaurant eller et cateringfirma stå for maden. I så fald kan du bare læne dig tilbage og nyde den ene servering efter den anden blive båret ind.
Hvis du selv skal bidrage til julefrokosten i strikkeklubben, på studiet eller i juledagene hos familien, så kan du hurtigt få brug for lidt inspiration og måske også en lille opskrift. Så er det godt, at vi her på Opskrifter.dk har en masse gode opskrifter, som du frit kan bruge.
Ofte begynder man serveringerne til julefrokosterne med sild. Helt tilbage til middelalderen har sild været en fast bestanddel af kosten herhjemme. I dag bliver der spist færre sild til hverdag, men til jule- og påskefrokostbordet er silden forblevet en vinder. Prøv f.eks. vores stegte sild (skal vi have tilføjet karrysild?). Det er dog ikke alle, der finder glæde i silden. Til dem – og alle andre – kan du lave en dejlig fiskefilet med hjemmelavet remoulade til.
Efter silden plejer der at være fri adgang for de resterende retter. Hvad kan du servere?
Flæskestegens fætter, ribbenstegen, gør sig godt på julefrokostbordet. Her kan den spises med lun rødkål til.
Du kan også lave et lækker leverpostej og selvfølgelig også sylten, der smager så godt, at man må undre sig over, at man kun spiser den ved juletid.
Frikadeller dukker derimod op hele året, men lav også gerne en skålfuld til familiejulefrokosten. Det skal nok vække glæde hos børnene, der måske rynker på næsen af sylten og den stegte sild. Der skal nok også være en enkelt voksen eller to, der kan klemme en lille frikadelle ned.
På bordet kan du også sætte en skål med æbleflæsk. Sødmen og syren fra æblerne gør sig godt til den fede mad, og et stykke stegt flæsk smager jo altid godt.
Når alle retterne fra det salte køkken har været rundt om bordet nogle gange, så er der kun én måde, man kan runde det ordentligt af: Med risalamande med kirsebærsauce til. Nogle foretrækker kirsebærsaucen lun, andre nyder den helst kold. Begge dele smager dejligt, og med risalamanden som rosinen i pølseenden, så skulle den julefrokostmenu være kørt i garagen.
Glædelig jul!