Video: Luciabrød
LuciabrødKøkken:
Ingredienser:
Nordisk
11
Tilberedningstid
1 timer 0 minutter
Arbejdstid
30 minutter
Antal personer:
-
5 deciliter Letmælk
-
1.5 spsk Olie
-
2 stk Safran
-
50 gram Gær
-
900 gram Hvedemel
-
0.5 tsk Køkkensalt
-
225 gram Sukker
-
200 gram Smør
-
1 tsk Kardemomme
-
2 stk Æg
-
100 gram Rosiner
Luciabrød
Tag en gryde og tilsæt mælk, olie og safran som opvarmes til det er lunkent.
Gæren udrøres heri, og dejen æltes godt sammen ved at tilsætte melet lidt ad gangen.
Gem lidt af melet til senere
Lad dejen hæve et lunt sted (stuetemperatur) og tildækket i ca. 30 minutter.
I en anden skål røres sukkeret sammen med det blødgjorte smør (= lad smørret stå ved stuetemperatur en halv times tid inden det skal bruges)
Æggene piskes sammen og blandes i sammen med kardemommen.
Massen blandes i gærdejen sammen med rosinerne.
Drys lidt af det gemte mel på det rengjorte køkkenbord og hæld dejen ud her.
Dejen æltes nu godt igennem, og trilles i fingertykke-stænger, ca. 18 cm lange.
Disse formes til s-form eller anden figur. S'erne kan lægges over kors f. eks.
Lad dejen efterhæver på smurt plade ca. 15 min.
Pensl med æg og bag dit Luciabrød i 10-15 min ved 225 grader.
Læg dine luciabrød på en rist og lad dem køle lidt af inden de er klar til servering - Velbekomme!
Vidste du at...
De fleste vil forbinde Santa Lucia med med 13. december, hvor en flok folkeskolebørn går Lucia-optog. De er typisk klædt i lange hvide kjoler og et lys i hånden, som synger Alex Garffs traditionelle vise, "Nu bæres lyset frem". Vi har haft denne tradition i Danmark siden 1944, men hvem er Lucia egentlig og hvad skete der?
Lucia var en italiensk, kristen pige som døde den 13 december år 304. Hun led martyrdøden, fordi hun var kristen, og hun blev efterfølgende kåret som helgen af den katolske kirke. I vore dage fejrer vi hendes på hendes dødsdag, hvilket ifølge den julianske kalender var årets korteste dag. Navnet, Lucia, kommer fra det latinske ord lux, som betyder lys.
Luciabrød er små lækre gyldne boller, som egentlig minder meget om den franske brødtype brioche. På luciadag spiser man især i Sverige luciabrød, som på svensk hedder ”lussekatter”, selv om de ikke har noget med katte at gøre. Til gengæld indeholder brødene krydderiet safran, som giver lidt kant til smagen og desuden bidrager med den fine gule farve til brødene. Safran er dyrt, så man kan vælge at erstatte det med stødt gurkemeje. Gurkemeje, har nærmest ingen smag, så tilsæt gerne lidt ekstra kardemomme eller evt. vanilje for smagens skyld. Man kan forme luciabrød helt som man ønsker; her har vi valgt den traditionelle form.
Luciabrød passer rigtig godt som morgenbrød i december, eller måske om eftermiddagen med en god kop te og hjemmebagte julesmåkager, fx vaniljekranse eller brunkager.
Få rabat på dine køb – og tjen hurtigt dit medlemskab ind
Kommunikér direkte med andre medlemmer
Se live streams med kokke ”in action”
Få førsteret til åbne og gratis arrangementer
Få eksklusiv adgang til VIP arrangementer
lignende opskrifter
Jul - Karrysalat
Jul - KarrysalatSkræl æblet og skær det i fine små tern. Hak derefter de kogte æg groft,...
Gulerod- og valnøddekage
Forvarm ovnen til 175°C. Smør en kageform.Si mel og bagepulver sammen i en skål.Pisk æggen...
Couscous med urter og citron
Hak løget fint. Opvarm halvdelen af olivenolien i en gryde og steg løget heri. Når det er...