Oven på en travl december giver dagene mellem jul og nytår en tiltrængt anledning til at fordøje det hele i ro og mag. Alt ånder fred, og imens man kigger eftertænksomt ud af vinduet på de tomme gader eller nyder roen på en gåtur i skoven eller ved vandet, kan man se frem til årets sidste, festlige højdepunkt: nytårsaften.
Har du allerede planlagt nytårsmenuen? Hvis ikke så fortvivl ej. Her kommer vi med vores bedste bud på, hvordan du sammensætter en lækker og elegant nytårstaffel for familie og venner.
Forretten
Når man har sagt forret, så er det snublende nært dernæst at sige fisk. Fisk fungerer glimrende som ouverture til enhver middag, og når det kommer til nytår, så fylder fisk og havets frugter særligt meget på bordet.
Som forret, eller evt. som en snack før selve måltidet, kan vi anbefale at lave en ceviche med avocado. En god ceviche er en vidunderlig kombination af syren fra citrussaften og det saftige kød fra fisken, der ved denne tilberedning bevarer et lækkert bid. Det er en frisk og spændstig ret, der løsner ganen op.
Suppe er også en skøn forret, og hvorfor ikke gøre den endnu mere festlig og luksuriøs ved at lave den på jomfruhummer? Prøv vores opskrift på hummerbisque, og nyd dens søde, dybe skaldyrssmag, der går hånd i hånd med nytårets stemning af elegance.
Hovedretten
Når det kommer til hovedretten, så lægger vi ud med nytårsklassikeren par excellence: nytårstorsken. Der findes ingen dokumenteret baggrund for, hvorfor nytår og torsk er blevet det makkerpar, som det er. Et godt bud, som kan læses mange steder, er, at juletiden oprindeligt var en fastetid, og i fasten spiste man fisk. Herhjemme var det nemt at få fat på torsk, og således fik den en plads på bordet på denne tid af året. Med tiden skiftede man i Danmark fra katolicismen til protestantismen, fasten røg ud af julen, og maden blev langsomt federe. I 1800-tallet dukkede torsken dog op igen på menuen, denne gang genopstod den som luksuriøs nytårsspise.
Men vi spiser ikke historie til nytår - vi spiser god mad - og uanset hvordan torsken havnede på vores bord d. 31. december, så er vi glade for, at den gjorde det. Her er en skøn opskrift på dampet torsk med blomkål og safran, som smager forrygende.
Hvis man gerne vil servere andet end fisk til hovedret, så har vi et andet rigtig godt bud på en festlig hovedret: Bøf Wellington. Denne ret er alt andet end hverdag. Den er ren gastronomisk ekstravagance: en hel mørbrad svøbt i løg, champignon og parmaskinke og til sidst klædt i en butterdej. Man ranker ryggen, når man spiser Bøf Wellington, og der skal nok blive stille omkring bordet, når den første bid bliver spist.
Desserten
Så er det blevet tid til det søde indslag: desserten. Her trænger vi til et let pift, der kan runde middagen fint af og gøre os klar til flere festligheder. På Opskrifter.dk anbefaler vi vores opskrift på passionsfrugtmousse, der udgør en elegant og luftig dessert.
Vil man gerne gøre desserten til en lille opvisning i flash, så kan man lave crème brûlée, og få gæsterne til at svimle af begejstring, når man giver sukkeroverfladen en let flambering med sin håndholdte gasbrænder.
Ekstranummeret
Intet nytår uden kransekage. En god kransekage har et blødt bid, en dyb smag af marcipan, og så kan man holde den mellem to fingre, imens man balancerer champagneglasset i den anden hånd. Derfor er vores lille ekstranummer selvfølgelig en opskrift på en klassisk kransekage.
Har man mod på at tilføje et twist til nytårsklassikeren, så kan vi anbefale vores opskrift på kransekagetoppe med ingefær eller på kransekage med nougat.
Så er der vist kun tilbage at ønske held og lykke med nytårsmenuen.
På gensyn i 2020.