Italiensk køkkeninspiration og 7 opskrifter på italienske lækkerier...
Italiensk mad er meget mere end pizza og pasta. Inviter familie eller venner med indenfor i det italienske køkken med en autentisk menu inspireret af de gamle italienske traditioner. Vi tager dig trin-for-trin igennem måltidet og giver dig tips til et par lækre, italienske retter.
Det italienske måltid
Italienerne nøjes traditionelt ikke med 2-3 retter, som vi typisk gør her i Norden. Nej, her snakker vi ofte helt op til 5-8 retter afhængigt af, hvor særlig anledningen er. De serveres i en struktureret rækkefølge af mindre portioner, så der er plads til de mange forskellige retter.
Autentisk antipasto
Start ud med en traditionel antipasto – det italienske ord for forret. Ifølge italiensk madtradition består antipasto typisk af små lette retter, der serveres i en lille buffet. Der er ingen grænser for, hvad du kan servere her, men italienerne er særligt glade for gode oste, parmaskinke, rå eller marinerede grøntsager, brød og pesto for at nævne et par stykker.
Du kan finde opskrifter på lækker, hjemmelavet pesto her: Grøn pesto og Rød pesto.
Il Primo – Den første ret
Oven på den kolde antipasto kan du med fordel servere en let varm ret, såsom pasta, risotto eller suppe. Prøv f.eks. denne opskrift på pasta med basilikumsovs.
Il Secondo - Hovedretten
Sørg for at give gæsterne tid mellem hvert måltid, så de kan opbygge en lille sult og glæde sig til det næste måltid.
Til hovedret serverede italienerne typisk forskelligt kød afhængigt af, hvor i landet de boede. Boede man ved kyst eller hav, spiste man naturligt meget fisk. I det nordlige Italien var det kalv, svin eller kylling, og inde i landet oksekød. Der er altså frit valg på alle hylder.
Saltimbocca med salvie er en let og lækker italiensk ret – og er du ude i at tilberede mange retter, kan denne også klares relativt hurtigt.
Eller imponer gæsterne med Braiseret kyllingebryst med sauce af soltørrede tomater og basilikum.
Til hovedretten kan du med fordel servere et udvalg af bagte grøntsager og salater som tilbehør.
Formaggio e Frutta - Ost og frugt
Tid til at tage hul på desserterne! Og ja, du læste rigtigt. I Italien nøjes man nemlig sjældent med en enkelt dessert, men starter traditionelt med et udvalg af oste og frugt. En let snack mens gæsterne forbereder sig på den rigtige dessert, der venter om hjørnet.
Dolce – Den ”rigtige” dessert
Hvis der er noget, Italienerne forstår sig på, så er det at lave desserter. Om end du er til klassikere som Tiramisu eller Panna cotta, eller foretrækker en let biscotti oven på et par tunge retter, så er der rig mulighed for at være tro mod traditionerne – også selvom du vælger at købe denne ret udefra.
Slut aftenen af med at servere kaffe eller te – en vigtig del af måltidet ifølge italiensk madtradition.
Og så er der vist bare tilbage at sige: Buon appetito!