Video: Klejner
KlejnerKøkken:
Type:
Ingredienser:
Dansk
Bagværk
8
Tilberedningstid
2 timer 30 minutter
Arbejdstid
1 timer 0 minutter
Antal personer:
-
500 gram Hvedemel
-
125 gram Sukker
-
125 gram Margarine
-
0.3 tsk Hjortetaksalt
-
180 gram Æg
-
2 spsk Piskefløde 38%
-
1 tsk Revet citronskal
-
2 pakke Palmin
Klejner
Bland mel, sukker, margarine og hjortetaksalt (de tørre ingredienser) sammen.
Resultatet bliver bedst, hvis margarinen er kold.
Dernæst tilsættes æg og fløde (det våde). Ælt dejen godt igennem.
Dejen deles i fem lige store kugler.
Lad dem derefter hvile tildækket et par timer i køleskab eller et køligt sted.
Rul dejen tyndt ud på et melstrøet bord og skær i ruder, som ridses i midten.
Dernæst - vrid klejnen og læg den på et fad. Det er vigtigt at have vredet over halvdelen inden kogningen begynder.
Opvarm olien/palminen i en stor jerngryde og når den er varm (når fedtstoffet syder omkring den ene spids af en tændstik) begynder kogningen.
Klejnerne koges i palmin. Kog ca. 6 klejner ad gangen til de er gyldne på begge sider.
Husk at de skal vendes undervejs – sådan får du en sprød klejne.
Lægges til afdrypning på fedtsugende papir.
Det er vigtigt at palminen har den rigtige temperatur hele tiden - ellers bliver klejnerne grå.
Velbekomme!
Vidste du at...
Klejnerne stammer fra middelalderen og er en af de ældre klassiske danske julesmåkager.
I middelalderen kogte man dem over åben ild.
Først omkring midten af 1800-tallet kom brændekomfuret med ovn og man skiftede over til det.
Gærklejner og Norske gærklejner
Se flere klejne opskrifter til jul, fx Gærklejner og Norske Gærklejner, på på vores hjemmeside.
Spørgsmål:
Kan man koge klejner i andet end palmin?.
Svar:
Ja, men jeg tror at det er det bedste, eller måske raffinol.
mvh
Tomas
opskrifter.dk
02/11-2006 af Opskrifter.dk
Få rabat på dine køb – og tjen hurtigt dit medlemskab ind
Kommunikér direkte med andre medlemmer
Se live streams med kokke ”in action”
Få førsteret til åbne og gratis arrangementer
Få eksklusiv adgang til VIP arrangementer
lignende opskrifter
Bistrosalat
Krydr kyllingekødet godt med salt og peber og steg det på en varm pande med lidt olie i ca...
Boller med smør
Lun mælken og opløs gæren i denne. Tilsæt smeltet margarine, dernæst sukker og æg. Blan...
Bøf i wok
Varm olien i en wok eller stor sauterpande og rist kødet 2-3 minutter. Tag det op. Rist...