Video: Focaccia
FocacciaKøkken:
Ingredienser:
Italiensk
8
Tilberedningstid
3 timer 0 minutter
Arbejdstid
20 minutter
Antal personer:
-
50 gram Gær
-
2.5 deciliter Vand
-
1 deciliter Olivenolie
-
350 gram Hvedemel
-
2 tsk Havsalt
-
3 spsk Frisk rosmarin
-
1 stk Hvidløgs fed
-
5 stk Sorte oliven
Focaccia - saftigt brød med dejlig krumme
Start med at røre gæren ud i halvdelen af vandet, som skal være lunkent.
Tilsæt resten af vandet sammen med 1 tsk. havsalt.
Hæld halvdelen af melet i og rør til dejen er jævn.
Nu skal du i gang med ælte focacciadejen.
Focaccia er nemlig kendtegenet ved dens saftige og luftige krumme og opnås gennem en god glutenstruktur og æltningsproces.
Hæld dejen ud på et melstrøget bord.
Tilsæt nu det resterende mel lidt efter lidt, imens du ælter i ca. 10 minutter.
Det er ikke sikkert, du skal bruge alt melet.
Det er nemlig vigtigt, at dit focaccia består af en lidt våd dej.
Smør en skål med olie og kom dejen heri.
Skålen dækkes med film, og dejen hæver til dobbeltstørrelse i ca. 2 timer på et lunt sted.
Forvarm ovnen til 200 grader (180 garder varm luft)
Læg focacciadejen i en form eller på en plade med et viskestykke over og hæv igen i ca. 45 minutter.
Prik fordybninger i dejen med fingerspidserne og hæld halvdelen af olien i fordybningerne.
Pynt focaccia med rigelige mængder rosmarin, skiver af oliven og et generøst drys havsalt.
Lad nu brødet efterhæve i ca. 20 minutter.
Bag brødet i ca. 15-18 minutter.
Dit focaccia er klar, når skorpen har fået en flot kulør og lyder hult, når du banker på det.
Pensl den varme focaccia med den restende olivenolie og servér med det samme.
Focaccia smager nemlig bedst helt friskbagt.
Opbevaring af focaccia
Selvom brødet er bedst lige ud af ovnen, så smager det stadigvæk godt hvis opbevaret korrekt, og det kan holde sig i en papirspose i 1-2 dage på køkkenbordet.
Et endnu bedre resultat får du, hvis du straks fryser brødet ned efter det er afkølet. Når det så bliver tid til, at det skal spises, så lad det tø i ca. 30 minutter på køkkenbordet. Stænk et par dråber vand på toppen af brødet. Dampen skaber nemlig en dejlig sprød skorpe igen under bagning. Bag i en forvarmet ovn på 200 grader i ca. 10 minutter, så brødet smager og dufter som friskbagt.
Frisk på flere brødopskrifter?
De fleste kan blive enige om, at der næsten er intet der slår duften af hjemmebag. Så hvad med at prøve kræfter med et grydebrød? Gryden skaber nemlig den sprødeste skorpe og luftigste krumme, præcis som hos professionelle bagerier.
Vi kan også varmt anbefale et godt gammeldags hjemmelavet franskbrød til morgenbordet. Og mangler der lidt til den søde tand, så spreder dette bananbrød altid glæde blandt børn og voksne.
Spørgsmål:
Hej kære opskrifter. Jeg har bagt de dejlige foccaccia, men da min x.mand (som jeg deler brød med) ikke kan lide hvidløg, brugte jeg løgpulver istedet, ligesom jeg brugte tørrede krydderier (dog frisk purløg). I går bagte jeg så dejen som et helt brød istedet. Det er en meget lækker dej synes jeg, men jeg bryder mig ikke ret meget om rosmarin som krydderi. Jeg synes det smager som mug*SS* Kunne i måske give mig en ide til hvilket krydderi jeg kunne bruge istedet? Jeg ved når man bruger tørrede krydderier, så skal man tage mindre af dem hvilket jeg også har gjort, men rosmarin er meget gennemtrængende. Yderligere vil jeg gerne spørge om man kunne bruge rå meget finthakket løg istedet for hvidløg? Ville blive meget glad for et svar. Jeg bruger jeres side rigtigt meget og anbefaler jer til venner og kursister.
Svar:
Det er da rart at høre, at du kan bruge vores opskrifter :-)
Du kan sagtens bage brødet uden rosmarin, og så nøjes med de andre krydderurter.
Finthakket løg kan også bruges, men det giver en helt anden smag end hvidløg. Jeg tror at du skal bage brødet uden løg når der er purløg i dejen. Hvis du bruger frisk timian, får du en bedre smag efter min mening, og det samme gælder for rosmarin, den synes jeg ikke om når den er tørret.
Hvis du bager brødet som boller, kan du prøve dig frem med mindre portioner.
mvh
Dorthe
opskrifter.dk
10/04-2007 af Opskrifter.dk
Få rabat på dine køb – og tjen hurtigt dit medlemskab ind
Kommunikér direkte med andre medlemmer
Se live streams med kokke ”in action”
Få førsteret til åbne og gratis arrangementer
Få eksklusiv adgang til VIP arrangementer
lignende opskrifter
Rugbrød med surdej og øl
Rugbrød med surdej og ølStart med at røre de første 330 milliliter pilsnerøl, yoghurt og s...
Kaffemuffins med valnødder
Pisk smør, sukker og vanilje luftigt og pisk æggene i ét af gangen. Bland valnøddekerner,...
Pizza med tunfyld
Opløs gæren i lunkent vand, og tilsæt salt og olivenolie. Tilsæt det meste mel, og ælt dej...