Bondebrød

Bondebrød
  • Del på:
Generelt

Køkken:

Type:

Ingredienser:

Dansk

Bagværk

6


Tilberedningstid icon

Tilberedningstid

40 minutter

Arbejdstid icon

Arbejdstid

2 timer 20 minutter

Bedøm denne opskrift
Hov! Du skal være logget ind.
Ingredienser (6)

Antal personer:


50 gram gær

1 liter vand

1.3 kg grahamsmel

275 gram hvedemel

0.5 deciliter vindruekerneolie

1 tsk Bordsalt

Næringsindhold pr. person
Fremgangsmåde

Opskriften til 10 portioner svarer til 2 brød.

Først skal surdejen laves. Rør gæren ud i vandet og rør 2/3 af grahamsmelet i til en klistret dej. Dæk skålen med film eller sølvpapir. Lad dejen stå ved stuetemperatur i to døgn. Tilsæt resten af melet, når der er gået et døgn. Så får gæren ny næring, og det giver dejen mere smag.

Denne surdej har lige så stor gæringsevne som 100 g gær. Man kan derfor dele den og bruge den til to brødportioner, hvis man vil. Det er en god idé at gemme lidt surdej, hver gang man bager. Så har man altid mulighed for at starte en ny surdej uden at skulle begynde helt forfra.

Så bondebrødet: Hæld halvdelen af hvedemelet op i et dejfad og ælt surdejen og resten af ingredienserne ind i melet. Ælt mere mel i indtil dejen er glat og smidig. Lad dejen hæve under et klæde i 1-1½ time.

Ælt dejen let og form to brød (pr. 4 portioner). Bag dem på nederste rille, først ved 250°C i 10 minutter, derefter sænkes varmen til 175°C, og brødene bager videre i ca. 40 min. Lad dem køle af på en bagerist.

Om surdej: Hvis man blander mel og vand opstår der efter nogen tid en syrlig smag på grund af de mælkesyrebakterier, der findes i melet. Det får melet til at omdannes til sukker, der siden bliver til mælke- og eddikesyre og udvikler en stabil kultur. Det tager nogle dage at lave en surdej fra begyndelsen, og det er vigtigt at opbevare den i et varmt rum uden træk. Er der for koldt i rummet, går modningsprocessen for langsomt, og dejen bliver alt for syrlig. Man bruger fortrinsvis rugmel til surdej. Rugmel danner kun vanskeligt glutennetværk, og brødet hæver derfor dårligt, men surdejen hjælper med til at danne netværket.

Kokken bag

  Følg

Opskrift fra d. 30/11--0001

Gns. stjerner: 

Se alle brugerens opskrifter

spørg kokken
Reklame
Kokkens svar
Brød til suppe

Hej Tanja, jeg var der selv og synes også at det var ok.
Det er et ganske alm surdejs brød, det er bare bagt rundt i formen, du kan bruge denne opskrift.Lad bare dejen hæve over natten på køl
Mvh Tomas
opskrifter.dk


26/01-2010 af Opskrifter.dk

korv av vildsvin

Hej , här är ett recept
Mvh Tomas
recept.se

• 1 kg vildsvin malt till färs, en gång på grövsta plattan
• 1/2 kilo vildsvin, finhackat
• 1 näve späck, malt en gång på samma platta
• 1 näve späck, finhackat
• 750 gram sidfläsk, malt på grövsta plattan

Till kryddning följande:

• 2 tsk mejram
• 2 tsk koriander
• 1 tsk salvia
• En halv flaska rött vin
• En näve hackad färsk persilja
• Tre vitlöksklyftor
• svartpeppar
• Salt efter smak

När allt kött är klart blandas allt med vin och kryddor. Vänta med peppar och salt. Blanda rejält och provstek en liten bit i en het panna. Salta och peppra efter smak.

Låt smeten stå och dra till sig lite samtidigt som du sköljer rakfjälster ordentligt i kallt vatten.
Själva korvstoppningen är ett jobb för två, men det fungerar att köra ensam också. Trä på fjälster på korvhorn på en hushållsassistent med korvstoppningsfunktin eller motsvarande. Fyll fjälster i jämn takt med köttsmeten. När Storleken på korven är bra snurrar du tamen ett par varv och stannar upp. Sen är det bara att köra igen.

Sjud korvarna i vatten med lite öl, lök,salt och ett lagerblad

15/12-2009 af Opskrifter.dk

Surdeg

Hej, så länge du mjölar den varannan dag, så håller den sig.Jag hade en surdeg som jag frös ner , det gick ok
Mvh Tomas
recept.se

22/11-2009 af Opskrifter.dk

bröd med lingon

Hej, du kan andvända dette recept , kör bara lingon i , och baka som vanligt
Mvh Tomas


Bondbröd

30/09-2008 af Opskrifter.dk

Flütes

Vi har en række opskrifter på brød med rugmel/grahamsmel.

Jeg har vedhæftet et par stykker - de er ikke umiddelbart formet som flütes, men det kan man godt gøre alligevel.

Mvh.
Martin
Opskrifter.dk

29/04-2008 af Opskrifter.dk

Surdej

ja - prøv at se "Bondebrød", der er en opskrift på surdej, som du også kan bruge til rugbrød.

mvh
Dorthe
opskrifter.dk

23/11-2007 af Opskrifter.dk

frysning

Ja - det kan sagtens fryses.

mvh
Dorthe
opskrifter.dk

28/09-2007 af Opskrifter.dk

Reklame
endnu flere fordele

lignende opskrifter

Opskrift

Æbletrifli

Vegetar

Skræl æblerne, udkern dem og skær dem i grove stykker. Kog æblestykkerne med rørsukker...

  0
Sværhedsgrad: 0 / 5
Opskrift

Ajvar

Vegetar
Vegansk Mad

Skær toppen af hvidløget, hæld lidt olivenolie ned i hvidløget og drys med lidt salt. Læg...

  0
Sværhedsgrad: 0 / 5
Opskrift

Porre- og kartoffelsuppe, flødelegeret

Vegetar

Skræl kartoflerne og skær dem i små terninger. Læg dem i vand. Porrer, løg, hvidløg, se...

  0
Sværhedsgrad: 0 / 5

Når du er inde på en opskrift du kan lide, kan du klikke på på den ønskede dag. For at fjerne en opskrift, kan du klikke på opskriften igen.

  • mandag
  • tirsdag
  • onsdag
  • torsdag
  • fredag
  • lørdag
  • søndag