Vinter Fødselsdag Til morgenbordet Bagværk Jul
Nutrition facts: 535 calories 49.75 carb 18.0285 fat 5.85 fiber 14.11 protein 9.7963333333333 fat 28.481666666667 sugar

Video: Gammeldags juleboller

Gammeldags juleboller er en dansk juleklassiker, luftige, bløde og spækket med rosiner, kardemomme og hyggelig decemberduft. Perfekte til advent, eftermiddagskaffe og julemorgen. Her får du en nem og traditionel opskrift på juleboller, der giver flotte og velsmagende boller med skinnende overflade og en dejlig smag af barndommens jul.

Gammeldags juleboller

Gammeldags juleboller
  • Del på:
Beskrivelse

Gammeldags juleboller er en dansk juleklassiker, luftige, bløde og spækket med rosiner, kardemomme og hyggelig decemberduft. Perfekte til advent, eftermiddagskaffe og julemorgen. Her får du en nem og traditionel opskrift på juleboller, der giver flotte og velsmagende boller med skinnende overflade og en dejlig smag af barndommens jul.

Generelt

Køkken:

Ingredienser:

Nordisk

9


Tilberedningstid icon

Tilberedningstid

15 minutter

Arbejdstid icon

Arbejdstid

20 minutter

Bedøm denne opskrift
< Rated 4 / 5 based on 1 customer reviews
Hov! Du skal være logget ind.
Kokken bag

August Nyborg-Jensen   Følg

Opskrift fra d. 02/12-2025

Gns. stjerner: 

Se alle brugerens opskrifter

spørg kokken
Tips & tricks

Serverings og forslag til dine gammeldags juleboller


Temperatur betyder alt for gæren

Mælken skal være lillefingervarm (ca. 30-35°C). Er den for varm, dør gæren, er den for kold, hæver dejen alt for langsomt.


Konsistensen på dejen

Tilsæt mel lidt efter lidt, da forskellige typer suger forskelligt.

Dejen skal være smidig og blød, hellere en anelse klistret end tør. En tør dej = kompakte boller.


Hævning = luftige boller

Lad dejen hæve til dobbelt størrelse, ikke efter tid, men efter volumen.

Kulde i køkkenet? Stil skålen i slukket ovn med tændt ovnlampe, perfekt hævemiljø.


Rosiner der ikke tørrer ud

Læg dem i blød i lunt vand, appelsinjuice eller rom i 10 min.

Dup dem tørre før de vendes i dejen, så klistrer de ikke sammen i en klump.


Æltning giver struktur og blødhed

Ælt 8-10 min på maskine eller 12 min i hånden.

Det aktiverer gluten og giver en fluffy julebolle, der holder formen.


Skinnende julelook

Pensl med æg, blank overflade.

Pensl med mælk, mat og mere rustikt udtryk.

Tilsæt ev. lidt sukker i penslingen, hvis du vil have glinsende toppe.


Bag dagen før uden tab af kvalitet

Køl helt af og opbevar lufttæt.

Lun 5-7 min ved 180°C før servering = smager som nybagte.


Koldhævning

Lav dejen om aftenen og sæt den på køl natten over.

Form boller om morgenen, perfekt til julemorgen uden stress.


Variation for børn og dessertelskere

Brug chokoladeknapper i stedet for rosiner, eller tilsæt revet appelsinskal og en smule kanel for ekstra juleduft.


Relaterede opskrifter

Lyst til mere? Prøv også vores julebrød.

Få ekstra julehygge med sprøde julekanelkager.

Er du til noget ekstra sødt? Prøv vores julebrownie


Kokkens svar
Ingen har spurgt om noget endnu. Bliv den første!
Reklame
endnu flere fordele

lignende opskrifter

Opskrift

Blomkålsgratin

Vegetar

Blomkålsgratin Blomkålen deles i buketter og koges i 5 min i letsaltet vand. Smørret smelt...

views : 3093
Opskrift

Rødtungepaupietter med tagliatelle samt tomat-purløgsflødesauce

Fiskeretter

Forvarm ovnen på 200°C.Vask og hak skalotteløg og persille og blend det sammen med lidt sa...

views : 2610
Opskrift

Fisk bagt med grøntsager og ingefær

Proteinrig mad
Fedtfattig mad
Fiskeretter

Riv ingefæren fint og pres væden fra den ned i en skål; kasser trævlerne.Bland ingefærsaft...

views : 3663

Når du er inde på en opskrift du kan lide, kan du klikke på på den ønskede dag. For at fjerne en opskrift, kan du klikke på opskriften igen.

  • mandag
  • tirsdag
  • onsdag
  • torsdag
  • fredag
  • lørdag
  • søndag