Spis vinterens råvarer
Spiser du efter sæsonens udvalg, kan du både spare penge og mindske klimaaftrykket - det er da en win-win! Vi er nu mere halvvejs gennem vinteren, men der er stadig masser af tid til at gå på opdagelse i sæsonens kartotek af råvarer og skabe magi i køkkenet.
I den anden del af vinterhalvåret har vi ofte fokus på mad og opskrifter, som bringer os glæde, energi og gode næringsstoffer. Disse er alle med til at give os en god start på det nye år, og på Opskrifter.dk har vi flere favoritter blandt vinterens råvarer; jordskokker, grønkål, porre og nødder. De kan bruges i simreretter, salater, som tilbehør og desserter - vi har masser af ideer, og dem vil vi gerne vil dele med dig.
Jordskokker
De små brune knolde er en af de mere kendte rodfrugter, som frister mange med sin sødme og nøddeagtige smagsnoter. Jordskokker egner sig godt i varme retter, prøv f.eks. en jordskokkesuppe med ristede svampe, for en skøn og balanceret smag. Skal du have gæster til middag og har iført dig den høje kokkehue, kan du også servere en smagfuld og koncentreret jordskokkepure som tilbehør til eksempelvis mørkt kød.
Grønkål
For mange kan der sættes det helt store lighedstegn mellem grønkål og sund mad – og det er altså ikke helt forkert. Denne kåltype er kendt for at booste immunforsvaret og er rig på alverdens gode vitaminer og fibre. Spis den f.eks. rå og knasende i en grønkålssalat. Du kan også blande den med alle dine yndlings grøntsager, salatoste og kerner eller gå den mere traditionelle vej og servere en klassisk grønkålssuppe a la farmor.
Porre
Porre smager skønt – både bagt, dampet eller fint snittet i salater. I Danmark er den lange og slanke grøntsag en råvare, som vi ofte bruger i supper, men den egner sig også fantastisk til gratineringsretter. En populær favorit i gratineringskategorien er porretærte - og den er skøn til alle lejligheder; til frokost, hverdagens aftensmad eller som delikat forret til den store middag.
Nødder
Nødder er fyldt med alle de gode og næringsrige fedtstoffer, og så smager de altså fortrinligt. De kan både spises som en snack eller bruges som topping til din salat, men de fungerer også skønt som hovedingrediensen i adskillige opskrifter. Det er jo altid dejligt med en nem og lækker dessert ved hånden som denne nøddelagkage. Nødder kan også finde vej til dit morgenbord f.eks. gennem en granola eller som det hjemmelavede knækbrød med nødder og frø til lørdagens brunch.
Vi håber, at du er blevet inspireret, og ønsker dig en herlig dag i køkkenet!