Vores svenske naboer kom først med gløggen!
I november og december langes der floder af gløgg over disken på mange cafeer, barer og restauranter.
Men hvad er gløgg egentlig?
Gløgg er en nordisk varm drik, der, som udgangspunkt, baseres på en krydret vin. Som oftest rødvin.
Krydderierne er de krydderier, som vi typisk forbinder med jul: kanel, kardemomme og nelliker, men også ingefær.
I dag – anno 2021 - kan man sagtens købe eller lave gløgg, der er baseret på hvidvin.
Eller gløgg som er helt uden alkohol, fx baseret på en saft af mørke bær.
Gløgg kan også baseres på en frugt som æble, der med fordel kan tvistes ved at tilsætte fx mango.
Det danske ord gløgg har vi lånt fra det svenske ord glögg.
Vores kære naboer kom nemlig før danskerne med hensyn til begejstringen for - og indtagelsen af - den varme krydrede vin.
Den svenske konge Gustav Vasa (1496-1560) drak allerede i 1500-tallet varm vin, der var tilsat sukker, honning og krydderier.
Først i slutningen af 1800-tallet introduceredes gløgg i Danmark.
Omkring 1900-tallet begyndte svenske spiritusfabrikanter at forsyne gløggflaskerne med farverige etiketter.
Motiverne på disse var ofte hentet inden for julens motivverden, fx var nisser et yndet motiv.
Grebet med de farverige nisseetiketter var formentlig en af årsagerne til, at gløgg blev en egentlig juletradition i Danmark.
Går du på julemarkeder, vil du sikkert ofte støde på betegnelsen Glühwein, der er den tyske betegnelse for varm krydret vin.
I Frankrig drikker man vin chaud (varm vin). Den engelske betegnelse for gløgg er mulled vine.
Der findes utallige opskrifter på gløgg, hvis du vil forsøge at tilberede din egen gløgg.
Mange opskrifter indeholder også appelsin, og enkelte opskrifter indeholder spiritus i form af fx whisky eller cognac.
Gløgg serveres gerne i et smukt vandglas eller et mindre vinglas.
Inden gløggen hældes i glasset fyldes glassets bund med rosiner og finthakkede afskallede mandler.
I Danmark serveres ofte æbleskiver sammen med gløgg.
Skål og god jul 🎄