KORIANDER
K for krydderurter, koriander og kærlighed!
Hvis du nogensinde har siddet i et større middagsselskab, hvor I har indtaget en ret med koriander, så ved du formentlig, at koriander, mere end nogen anden urt, er en urt, der deler vandene. For typisk vil halvdelen af middagsselskabet elske den lille grønne urt, hvorimod den anden halvdel vil elske at hade urten.
I dag – anno 2021 – kan man finde (og købe!) frisk koriander i mange velassorterede grønthandlere og supermarkeder, men for blot få årtier siden måtte man frekventere en såkaldt indvandrergrønthandler (typisk) på Nørrebro for at få fingre i frisk koriander. I perioden fra 70’erne til 90’erne blev frisk koriander nemlig mest brugt i det pakistanske, indiske eller tyrkiske køkken herhjemme, men siden (især) årtusindskiftet er vores køkken blevet langt mere internationalt i takt med, at vi flyver mere, og at der konstant åbner nye fx mexicanske, thailandske og vietnamesiske restauranter i især vores større byer, som fx København, Aarhus, Aalborg og Odense.
Som med så mange andre råvarer og smagsgivere så kan man rent faktisk vænne sig til smagen af koriander. Og når først man er blevet tændt, så er man VIRKELIG tændt. Hvis du er på det hold, der ikke kan lide koriander, så kan det være fordi, du ikke har fået koriander i den smagssymfoni, der er koriander værdig. Koriander kan nemlig – i modsætning til fx timian – ikke stå alene som smagsgiver i en ret, men skal være konge i et smagsgiverrige, hvor fx hvidløg, ingefær og chili er villige bønder, der står parat til at assistere kongen/koriander, så kvartetten kan tage kegler omkring spisebordet.
Her på opskrift-redaktionen er vi vilde med koriander og vil anbefale dig at tage et kig på nogle af vores opskrifter, hvori koriander indgår som en kongelig smagsgiver. Se fx vores opskrift på chutney med koriander, mynte og chili eller vores opskrift på stegte nudler med jordnødder, hvidkål, æg og koriander.
اچھی بھوک!
God appetit!