Hvad er madspild?
I Danmark står de samlede husholdninger for 28,8% af det årlige madspild i Danmark. Det svarer til omkring 235.000 ton. Den gode nyhed er, at stort set hele den danske befolkning har et øget fokus på madspild i dag, ifølge en gallupundersøgelse fra Kantar Public for Stop Spild Af Mad fra 2023.
Madspild kan deles op i to kategorier. Madspild, der er fødevarer, som kunne være spist, men blev smidt ud. Og øvrigt madaffald, som dækker over de dele af fødevarerne, der ikke er egnet til at blive spist. Det gælder for eksempel æggeskaller, osteskorper og kernehuse.
Top tre af madspild
Når man ved, hvilke madkategorier, der udgør de største syndere indenfor madspild, er det også lettere at gøre noget ved.
Det der bliver smidt allermest ud er middagsrester, der indeholder fisk, fjerkræ og kød. Anden pladsen bliver indtaget af ikke forarbejdet, friske grøntsager. Og tredje pladsen går til brød og kager med datomærkning.
Hvordan du kan minimere dit madspild med 3 lette tiltag
1. Spis rester
Se på rester som en form for bonus. Når du tænker rester ind i din madplan, kan du både spare penge i madbudgettet og en ekstra tur til supermarkedet. Et forslag er at lave en fast dag, hvor du laver “Reste Tapas”, for at spise op i dit køleskab. Du kan endda tænke dine rester ind i nye retter.
Hvis du mangler inspiration til, hvordan du kan bruge dine rester eller enkelte ingredienser, du har i køleskabet, kan du bruge vores “Tøm Køleskabet”-funktion. Her kan du få inspiration til opskrifter ud fra, hvad du allerede har liggende i køleskabet.
2. Lær at opbevare maden rigtigt
Forskellige madvarer skal opbevares på forskellige måder for at øge deres holdbarhed. Lærer du derfor, hvordan du bedst opbevarer dem, kan du også minimere, hvor meget du smider ud, da det kan bruges i længere tid.
For eksempel skal tomater, avocado, rugbrød, kartofler og citrusfrugt opbevares uden for køleskabet. Æbler, pærer, bananer og appelsiner skal helst ikke røre hinanden, da de ellers modnes hurtigere. Forskellige grøntsager som broccoli, asparges, blomkål, grønne bønner, gulerødder, salathoved, spinat med mere opbevares bedst i køleskabet i en plastpose egnet til fødevarer.
3. Planlæg dine indkøb
En ting, der både kan gøre din hverdag lettere og samtidig være med til at minimere madspildet er at planlægge dine indkøb til ugen. Lav en madplan og en indkøbsliste eller tag et billede af indholdet i dit køleskab, så du ved, hvad du har, og hvad du mangler. På den måde får du et bedre overblik, samtidig med, at du kan planlægge, hvordan du kan bruge ingredienser i forskellige retter.
Hvis du vil blive inspireret til at ligge din egen madplan, kan du tilmelde dig vores nyhedsmail og modtage en ny madplan hver søndag formiddag. Tilmeld dig på Opskrifter.dk.