Giv din mad et smagsboost med hjemmelavet urtebouillon...
En urtebouillon er en fantastisk smagsgiver og en let måde at tilføje et lækkert smagsboost, når der er gang i gryderne.
I dette indlæg får du opskriften på, hvordan du laver din egen hjemmelavede urtebouillon med friske krydderurter. På den måde kan du selv kombinere smagen af dine yndlingskrydderurter, så du altid har dem ved hånden til supper, pasta- og nudelretter eller andet.
Hvilke urter skal du bruge?
Det bedste ved at lave urtebouillon er, at du kan bruge lige netop de krydderurter, du vil. Prøv f. eks. salvie og rosmarin, som giver skøn smag til supper. I forhold til mængden af urter, der skal bruges, kommer det både an på, hvilke urter du vælger, deres smagsintensitet og hvilken smage, du gerne vil fremhæve i sidste ende.
Du kan også sagtens tilsætte grøntsager såsom løg og hvidløg, gulerødder, selleri og porrer til bouillonen for ekstra smag.
To fremgangsmåder
Urtebouillon kan laves på to måder: enten som tørret urtepulver, der kan drysses i retter, eller som flydende, opblandet bouillon. Begge dele smager skønt, men skal opbevares forskelligt. Den tørrede form på glas og den flydende i fryseren, hvor den heldigvis kan holde sig længe.
Sådan laver du tørret urtebouillon i pulverform
1. Start med at vaske dine krydderurter grundigt
2. Hak dem og blend dem til de har ca. samme størrelse
3. Fordel de blendede krydderurter på en bageplade og tør dem i 5 timer ved 50 grader (sørg for at vende rundt i det ind imellem, så det ikke klumper)
4. Tag pladen ud, når urterne er helt tørre og knaser
5. Blend dem igen til det er helt fint blendet, og hæld bouillonen på glas
6. Færdig!
Brug den tørrede urtebouillon i blandingsforholdene: 1 tsk. bouillon til 2 dl vand.
Sådan laver du urtebouillon i flydende form
1. Start med at hælde 12 dl vand i en gryde ved middel til høj varme
2. Tilsæt 1-2 tsk. af hver af dine yndlingsurter, afhængigt af hvilke du vil have skal smage igennem
3. Bring i kog mens du rører rundt
4. Når det koger, skru ned til medium varme og lad det koge i 30-40 minutter
5. Si urteblade og eventuelle grøntsager fra, så du til sidst står med den rene urtebouillon
6. Fordel det i mindre poser eller isterningbakker, inden du fryser det ned, så du let kan tage den helt rette mængde op.