Video: Bondebrød
BondebrødKøkken:
Type:
Ingredienser:
Dansk
Bagværk
6
Tilberedningstid
40 minutter
Arbejdstid
2 timer 20 minutter
Antal personer:
-
50 gram Gær
-
1 liter Vand
-
1.25 kg Grahamsmel
-
275 gram Hvedemel
-
0.5 deciliter Vindruekerneolie
-
1 tsk Bordsalt
Opskriften til 10 portioner svarer til 2 brød. Først skal surdejen laves. Rør gæren ud i vandet og rør 2/3 af grahamsmelet i til en klistret dej. Dæk skålen med film eller sølvpapir. Lad dejen stå ved stuetemperatur i to døgn. Tilsæt resten af melet, når der er gået et døgn. Så får gæren ny næring, og det giver dejen mere smag. Denne surdej har lige så stor gæringsevne som 100 g gær. Man kan derfor dele den og bruge den til to brødportioner, hvis man vil. Det er en god idé at gemme lidt surdej, hver gang man bager. Så har man altid mulighed for at starte en ny surdej uden at skulle begynde helt forfra. Så bondebrødet: Hæld halvdelen af hvedemelet op i et dejfad og ælt surdejen og resten af ingredienserne ind i melet. Ælt mere mel i indtil dejen er glat og smidig. Lad dejen hæve under et klæde i 1-1½ time. Ælt dejen let og form to brød (pr. 4 portioner). Bag dem på nederste rille, først ved 250°C i 10 minutter, derefter sænkes varmen til 175°C, og brødene bager videre i ca. 40 min. Lad dem køle af på en bagerist. Om surdej: Hvis man blander mel og vand opstår der efter nogen tid en syrlig smag på grund af de mælkesyrebakterier, der findes i melet. Det får melet til at omdannes til sukker, der siden bliver til mælke- og eddikesyre og udvikler en stabil kultur. Det tager nogle dage at lave en surdej fra begyndelsen, og det er vigtigt at opbevare den i et varmt rum uden træk. Er der for koldt i rummet, går modningsprocessen for langsomt, og dejen bliver alt for syrlig. Man bruger fortrinsvis rugmel til surdej. Rugmel danner kun vanskeligt glutennetværk, og brødet hæver derfor dårligt, men surdejen hjælper med til at danne netværket.
Spørgsmål:
Hej! Da vi i sommers var i San Fran, fik vi serveret suppe i skåle af brød. Toppen var skåret af og blev brugt som låg, mens det resterende af brødet var udhulet. Det var bagt med surdej, og havde en sej skorpe! Kan du hjælpe med en oskrift på sådanne brød? Mvh Tanja
Svar:
Hej Tanja, jeg var der selv og synes også at det var ok.
Det er et ganske alm surdejs brød, det er bare bagt rundt i formen, du kan bruge denne opskrift.Lad bare dejen hæve over natten på køl
Mvh Tomas
opskrifter.dk
26/01-2010 af Opskrifter.dk
Spørgsmål:
Har du något gott och enkelt recept på vildsvins korv den ska gå att steka eller grilla och ha -rejält med smak ?
Svar:
Hej , här är ett recept
Mvh Tomas
recept.se
• 1 kg vildsvin malt till färs, en gång på grövsta plattan
• 1/2 kilo vildsvin, finhackat
• 1 näve späck, malt en gång på samma platta
• 1 näve späck, finhackat
• 750 gram sidfläsk, malt på grövsta plattan
Till kryddning följande:
• 2 tsk mejram
• 2 tsk koriander
• 1 tsk salvia
• En halv flaska rött vin
• En näve hackad färsk persilja
• Tre vitlöksklyftor
• svartpeppar
• Salt efter smak
När allt kött är klart blandas allt med vin och kryddor. Vänta med peppar och salt. Blanda rejält och provstek en liten bit i en het panna. Salta och peppra efter smak.
Låt smeten stå och dra till sig lite samtidigt som du sköljer rakfjälster ordentligt i kallt vatten.
Själva korvstoppningen är ett jobb för två, men det fungerar att köra ensam också. Trä på fjälster på korvhorn på en hushållsassistent med korvstoppningsfunktin eller motsvarande. Fyll fjälster i jämn takt med köttsmeten. När Storleken på korven är bra snurrar du tamen ett par varv och stannar upp. Sen är det bara att köra igen.
Sjud korvarna i vatten med lite öl, lök,salt och ett lagerblad
15/12-2009 af Opskrifter.dk
Spørgsmål:
Om jag har en surdeg Hur länge kan jag förvara den och hur förvarar jag den
Svar:
Hej, så länge du mjölar den varannan dag, så håller den sig.Jag hade en surdeg som jag frös ner , det gick ok
Mvh Tomas
recept.se
22/11-2009 af Opskrifter.dk
Spørgsmål:
skulle vilja ha ett recept på en limpa eller småbröd med lingon i..
Svar:
Hej, du kan andvända dette recept , kör bara lingon i , och baka som vanligt
Mvh Tomas
Bondbröd
30/09-2008 af Opskrifter.dk
Spørgsmål:
Hej Tomas! Jeg har i en forretning købt nogle halvlange frosne flütes som vist var med "lidt" rugmel i? De var ihver tilfælde mørke i dejen. Nu kan jeg ikke huske hvor jeg købte dem, så derfor - har du en opskrift op så jeg selv kan bage dem?
Svar:
Vi har en række opskrifter på brød med rugmel/grahamsmel.
Jeg har vedhæftet et par stykker - de er ikke umiddelbart formet som flütes, men det kan man godt gøre alligevel.
Mvh.
Martin
Opskrifter.dk
29/04-2008 af Opskrifter.dk
Spørgsmål:
Har I en opskrift på en surdej til rugbrød? Mvh Gitte.
Svar:
ja - prøv at se "Bondebrød", der er en opskrift på surdej, som du også kan bruge til rugbrød.
mvh
Dorthe
opskrifter.dk
23/11-2007 af Opskrifter.dk
Spørgsmål:
er brødet velegnet til frysning?
Svar:
Ja - det kan sagtens fryses.
mvh
Dorthe
opskrifter.dk
28/09-2007 af Opskrifter.dk
Få rabat på dine køb – og tjen hurtigt dit medlemskab ind
Kommunikér direkte med andre medlemmer
Se live streams med kokke ”in action”
Få førsteret til åbne og gratis arrangementer
Få eksklusiv adgang til VIP arrangementer
lignende opskrifter
Cannelloni classic
Svits et hakket løg i lidt olie og sæt dem til side. Svits et par finthakkede fed hvidlø...
Blue Cheese Omelet
Skær løg, hvidløg og peberfrugt i tern og svits dem i olie på en lille pande til de er bla...
BAGTE SALTMANDLER
Mandler og salt hældes i en gryde med vand, så det lige dækker. Koges indtil al vandet er...