Op til jul Den 13. december fejrer vi Santa Lucia med lysoptog, men hvorfor gør vi det?
Santa Lucia var en siciliansk kvinde fra 300-tallet. Sicilien var en del af det romerske rige, og derfor skulle indbyggerne ofre til kejseren jævnligt. De kristne nægtede at ofre til kejseren, da de var monoteistiske og derfor ikke ville ofre til kejseren, som om han var en gud. Derfor måtte de kristne ofte leve dobbeltliv eller gemme sig. Derfor var de afhængige af at få hjælp fra deres omgangskreds. Hvis en kristen blev meldt, blev han/hun tvunget til at ofre til kejseren og hvis man nægtede, blev man tortureret og oftest henrettet herefter.
Lucia var født ind i en romersk familie, men da hendes mor blev alvorligt syg, bad Lucia, imod den romerske tro, foran den hellige Agathes grav. Her afgav Lucia løftet om, at hvis hendes mor blev rask, ville hun vige sit liv til kristendommen. Moren blev rask, og Lucia hjalp her efter mange af de kristne. Om natten sneg hun sig ud med mad til sine medkristne. Hun bandt en krans om hovedet og satte lys i den for at finde vej i mørket.
Skikken var den gang, at unge kvinder, med status, blev lovet væk, og da Lucia var fra en finere familie, var dette ikke en undtagelse. Hendes familie valgte en ikke-kristen romer fra en anden velanset familie til hende ægteskab, men Lucia afviste giftemålet, da hun mente, at det ville bryde hendes løfte til gud. Det fik fatale konsekvenser for hende, da manden anmeldte hende til myndighederne. Da Lucia nægtede at ofre til kejseren, blev hun dømt. Først blev hun sendt til et bordel, men hun blev beskyttet af gud. Herefter blev hun tortureret og brændt på bålet. Igen blev hun beskyttet af gud og blev ikke brændt af ilden. Dommeren blev derfor til sidst så sur, at han selv dræbte Lucia med sit svær – Lucia dør d. 13. december år 304.
Efterfølgende udråbte de kristne Lucia til martyr og vi fejrer hende i dag med lysoptog på hendes dødsdag d. 13. december, hvor den forreste i optoget bærer Lucias lyskrans på hovedet.
I dag fejres traditionen i norden også ved, at spise Luciabrød eller ”Lussekatte” som er det oprindelige svenske navn. Lussekatte er en safranbolle med rosiner i, som fik sin plads i historien i Sverige, da børnene i svenske byer gik rundt med lys i hår og delte Luciaboller ud. Dette gjorde børnene, så alle fik lidt ekstra at spise på, hvad man dengang mente, var årets længste nat.
Må hun videre oplyse verden for os andre!
Skrevet af Rebekah Maj de Nully