Rigtig mange store begivenheder har haft indflydelse på historiens gang på vores klode, men er der en ting, som særligt har haft betydning på menneskehistoriens gang, er det krydderiet. Der er fundet beviser på, at mennesket i mere end 6000 år har benyttet krydderier til at krydre maden, hvilket gør krydderiet til en af menneskets ældste forbrugsgoder gennem tiden. Krydderier og urter er også i oldtiden blevet brugt til at bekæmpe betændelse og helbrede mennesker fra sygdomme, og så var det netop jagten på de eksotiske krydderier, der satte Columbus i gang med at finde en alternativ søvej til Indien. Krydderiets rolle i menneskets levetid kan ikke underdrives og slet ikke, når det kommer til maden, vi spiser.
Vi var nogle af de første
Vi danskere kan prale af ikke kun at have opfundet legoklodsen, højtaleren og isterningposen, men vi kan faktisk også prale af at være nogle af de første, der systematisk benyttede krydderier i vores mad. Det blev videnskabeligt bevist i 2013 gennem en rapport, der blev lavet af et internationalt forskerteam med dansk deltagelse. Forskerteamet fandt bl.a. i Åmosen på Sjælland spor efter planten løgkarse på indersider af lerkar og potter, der blev vurderet til at være ca. 6000 år gamle. Løgkarsen bliver stadig i dag anvendt som krydderi i diverse retter, men løgkarse blev allerede brugt i stenalder-køkkenet. Nok om historie, videre til maden og opskrifter.
The Great Dane
På trods af vores historie med løgkarsen, er Danmark ikke kendt som et land, der spiser meget krydret og stærk mad. Måske lige på nær Chili Klaus, så er Danmark heller ikke kendt som en nation, der putter meget chili i sin mad og slet ikke Bubber. Men der er en dansk krydret ret, der ligger i mange danskers hjerter, og det er den klassiske boller i karry. Denne ret er det tætteste, vi kommer på Asien i det traditionelle danske køkken, og indeholder typisk flere end 10 forskellige slags krydderier, heriblandt koriander, spidskommen, gurkemeje, sennepsfrø og kardemomme. Vi siger i hvert fald tak til Asien, for uden mange af deres krydderier ville boller i karry måske aldrig have været en del af det danske menukort. Hvis du skal fejre International Hot & Spicy Food Day på danske manerer, så er boller i karry en virkelig oplagt mulighed, hvor der også vil være al den plads i verden til at spice retten yderligere op.
Asian Sensation
Asien er verdens største kontinent, og alle dets lande har mange traditioner inden for stærk og krydret mad, hvor især Indien, Kina og Thailand skiller sig ud. Hos Opskrifter.dk har vi en opskrift på kinesiske spareribs, hvor du også rigtig kan gå til den med krydderierne og opleve noget mad fra en anden verden. Det vil næppe skade retten at tilføje en chili eller to, hvis du samtidig er fan af stærk mad. Vidste du i øvrigt, at chili styrker dit immunforsvar, gennem antioxidanter, og øger din mæthedsfornemmelse? Og dit stofskifte ligeledes? Så hold dig endelig ikke tilbage med chilierne, så længe retten naturligvis stadig kan spises og nydes. En asiatisk salat lyder heller ikke dårligt at servere til, så hvis din International Hot & Spicy Food Day skal være mere asiatisk inspireret, så anbefaler vi fra Opskrifter.dk de kinesiske spareribs.
The Mexican
Det er svært at sige Mexico uden også at nævne chili con carne. Denne mexicanske simret er et hit i mange danske hjem, hvor mulighederne for at tilføje flere chilier og krydderier også er mange. Top den med creme fraiche under serveringen og du vil opleve noget af den bedste mad fra den anden side af Atlanten. Hvis du skulle have lidt chili con carne tilbage, så kan retten naturligvis fryses ned, men prøv at putte lidt chili con carne oven på din næste hotdog derhjemme, for så har du en chili dog. Det er måske utraditionelt herhjemme i Danmark, men stol på os fra Opskrifter.dk, når vi siger, at en hotdog spicet op med chili con carne på toppen smager forrygende.
Så er det ikke andet at sige end glædelig International Hot & Spicy Food Day og må den være rigtig hot og spicy.