Der er mange gode grunde til, at man skal prøve at begynde på at sylte. Det er ikke bare sundt for krop og sjæl, men så bringer det samtidig også en masse smag og farve til alle mulige retter. Syltning er med tiden blevet mere og mere populært, og man forstår det godt. For det første kan man udnytte og forlænge levetiden på diverse råvarer gennem syltning og for det andet, så er det bare sjovt og beroligende.
I gamle dage syltede vi faktisk for at have et forråd til vinteren, hvor diverse frugter, bær og grøntsager kunne bevares til vinterens ellers sparsomme råvareudbud. Dengang havde man heller ikke, skal man huske på, et køleskab til rådighed. I dag kan vi heldigvis få adgang til alle mulige forskellige råvarer året rundt nede i supermarkedet, men det giver ikke garanti for lækre og delikate syltede råvare. For vi ved jo alle sammen godt, at det, vi eventuelt sylter derhjemme, klart vil smage bedre. Især når mulighederne er så mange, hvad angår frugter, grøntsager, krydderier og eddiker.
Det at sylte hører under betegnelsen "slowfood", og det kan man godt forstå. For gode og lækre syltede råvarer skal have lov til at stå for sig selv i noget tid. Nogle gerne flere dage eller uger. Syltning kan være en meget hyggelig fælles aktivitet med familie og venner, og så har man netop kontrol over, hvad der i sidste ende er på din tallerken. Foruden, at syltning kan være et lækkert supplement til din hverdagsmad, er syltede grøntsager og frugter utroligt smukke og dekorative at have stående på sin køkkenreol.
Helt overordnet set, når man sylter, handler det om at have en balanceret lage, og tommelfingerreglen siger 3:2:1, dvs. 3 dele eddike, 2 dele sukker og 1 del vand. Man kan også benytte 1:1:1, dvs. lige dele eddike, sikker og vand, men det vigtigste er, at lagen afstemmer med det, man skal sylte. Rødbeder kan fx godt tåle en kraftig lage, fordi de kan absorbere meget, mens gulerødder er lidt mere fine og absorbere dermed mindre, hvormed de skal ned i en mindre kraftig lage.
Hos Opskrifter.dk har vi et stort udvalg af opskrifter med syltede råvarer. Man kan fx prøve at begive sig ud i syltede rødløg, syltede grønne tomater, syltede chilier, syltede pærer, syltede rødbeder og syltede gulerødder. Man kan selvfølgelig også prøve at sylte nogle andre mindre typiske råvarer, herunder citroner, asparges, ferskener og græskar, som vi vil anbefale.
Så mangler du måske på et tidspunkt en værtindegave, kan en omgang syltede pærer, rødbeder, gulerødder, citroner, agurker osv. være løsningen på det.
Held og lykke med dit kommende sylteprojekt!