Aristokrater – den lidt ukendte og underspillede julesmåkage
Juletiden er højsæson for bagning af småkager i Danmark.
Mange begynder allerede småkageproduktionen i slutningen af november.
Og allerede i slutningen af oktober bugner det med paller fyldt med julesmåkager i både store og små supermarkeder:
klejner, peberkager, brunkager og vaniljekranse.
Den lidt ukendte og underspillede småkage
Aristokrater hører absolut ikke til blandt de mest kendte julesmåkager, men smagsmæssigt ligger småkagen helt i top.
Blandingen af de søde hakkede mandler og den syrlige citronskal, der rives fint, er nemlig et match, der klæder aristokraten utrolig godt.
Aristokrater er små fine runde flade småkager, der udseendemæssigt kan minde lidt om specier, men i modsætning til specier, indeholder aristokrater finthakkede mandler.
En velduftende værtindegave
Har du smagt aristokrater, så ved du, at det er en helt vidunderlig småkage.
Har du ikke smagt aristokrater, så foreslår vi, at du laver dem selv.
Sandsynligheden for at aristokrater vil blive en af dine favoritsmåkager i juletiden er stor.
Aristokrater er ikke spor svære at lave. Ej heller tidskrævende.
Og du kan med fordel lave dejen aftenen før, du bager dem.
Sæt dejen i køleskabet, så dejen er helt kold, når du skal skære i den.
Lav gerne en dobbeltportion, så du kan gøre dine familiemedlemmer, naboer eller kolleger glade med et glas hjemmelavede skønne julesmåkager.
Bruger du et rent syltetøjsglas til dine aristokrater, så bind en rød silkesløjfe rundt om glasset.
Så har du en lille værtindegave, der helt sikkert vil vække glæde hos modtageren.
Du kan også vælge at pakke selve dejrullen ind i cellofan eller folie.
Hvis du også binder et smukt silkebånd om de snoede ender, så ligner det en stor og festlig nytårsknallert.
Disse ingredienser skal du bruge:
· 375 gram smør
· 250 gram sukker
· 1 æg
· ½ tsk. fintrevet citronskal
· 500 gram hvedemel
· 75 gram finthakkede mandler
Sådan gør du:
Det bløde smør røres med sukker og det sammenpiskede æg.
De øvrige ingredienser tilsættes og dejen æltes sammen.
Dejen trilles i fire lidt halvtykke stænger og sættes i køleskabet. Gerne natten over.
Stængerne skærs ud i tynde skiver (ca. 2 millimeter) og placeres på bageplade beklædt med bagepapir.
Bagepladen placeres øverst i ovnen og bages ved ca. 200 grader i ca. 8 minutter. Aristokraterne skal være ganske let gyldne.
Nyd duften af dine hjemmelavede og super velsmagende aristokrater og tag forskud på julen.
Holdbarhed
Aristokrater kan holde sig sprøde i en lufttæt kagedåse i 3-4 uger.
Flere julesmåkager?
Andre opskrifter på julens småkager
Du kan finde mange andre opskrifter på julens typiske småkager inde på vores hjemmeside.
Se fx vores opskrift på jødekager eller vores opskrift på finskbrød.